עולם ההפרעות הנפשיות והטיפול בהן הוא אחד העולמות המרתקים ביותר, מרחב של למידה והתפתחות עם שליחות אמיתית – הניסיון והיכולת לתמוך באלו הסובלים מבעיות שונות הפוגמות באיכות החיים שלהם.
הידע בתחום זה הולך ומתרחב, ברפואה הקונבנציונאלית והמשלימה כאחד, ובעוד שיכולות הטיפול הזמינות הולכות ומתקדמות, הרי שבמקביל ישנה התפתחות מתמדת של הפרעות חדשות הקיימות על רקע החיים-המודרניים, הפרעות נפשיות ללא טיפול ידוע שמתקיימות רק בחיים כפי שהם כיום.
לפניכם הצצה לגישות ורעיונות בטיפול בהפרעות נפשיות כפי שהוא בימינו, מבט חלקי אך מעניין על עולם מרתק זה.
טיפול בהפרעות נפשיות בראי הרפואה המשלימה
הקיום והטיפול בהפרעות נפשיות הוא לא דבר חדש. ציטוט מכתבים עתיקים מהרפואה הסינית, לדוגמא, מתאר מצב בו "האדם רץ ערום במעלה ההר", ובא לתאר מצבי מאניה, מציע צמחים לטיפול במצב זה.
טיפולים מהרפואה המשלימה מציעים לרוב תמיכה כלל-מערכתית בהפרעה הנפשית, טיפול שלוקח בחשבון אספקטים שונים של ההפרעה, תוך ניסיון להבין את הרקע שלה וניסיון לתת מענה ומזור למצב הבסיסי שהוביל לסיטואציה של החולי.
במקרים רבים עובדת הרפואה המשלימה במקביל לרפואה הקונבנציונאלית, כטיפול משלים, בעיקר במקרים קשים של הפרעות שניתן לזהות באופן ברור עם מצגים של שינוי האספקטים הכימיים של המוח. במקרים קלים יותר הטיפול המשלים בהפרעות נפשיות יכול להספיק, כמו למשל במצבי פוביה, בלבול, חרדות ועוד.
רפואה קונבנציונאלית להפרעות נפש
עולם הרפואה המערבית או הקונבנציונאלית נשען על מחקרים והיכולת להשפיע על המערכת הגופנית שלנו דרך מתן טיפולים, לרוב תרופתיים, ובמקרה של הפרעות נפשיות גם טיפולים אחרים.
הטיפולים המקובלים להפרעות נפשיות ברפואה המערבית כוללים תרופות ייעודיות בהתאם למצב הספציפי – סכיזופרניה, מאניה-דיספרסיה וכיו"ב, אך גם טיפול בהלם חשמלי, וכמובן טיפולים תומכים בעיקר מתחום הפסיכולוגיה והפסיכותרפיה.
ההיסטוריה המתארת את ההתמודדות של החברה המערבית עם הפרעות נפשיות היא היסטוריה מטרידה בלשון המעטה, והיכולת שלנו כחברה לזהות, לקבל ולתמוך בסובלים מהפרעות אלו תוך מתן טיפול הולם להפרעות נפש מכל סוג הינה הישג לא רק מדעי, אלא הישג משמעותי לתרבות ולחמלה האנושית.