המודעות הסביבתית הפכה בעשור האחרון לחלק בלתי נפרד מהתודעה הציבורית והשיח הציבורי, וכמעט כל אדם במדינה יודע דבר או שניים על אקולוגיה ושמירה על איכות הסביבה.
מחזור היא לא מילה גסה, ומיחזור פסולת אלקטרונית הוא אחד מהצעדים הגדולים שאנו יכולים לקחת לקראת עתיד ירוק יותר. מעבר למחזור בקבוקי פלסטיק, ומעבר לאיסוף פסולת אורגנית, הפסולת האלקטרונית דורשת מחזור מקיף, שעדיין נמצא בחיתוליו.
פסולת אלקטרונית לא ממוחזרת עלולה לפלוט למרחב חומרים שונים ומגוונים ברמות רעילות שונות, תופעות שלא מתקיימות בעולם הפלסטיק או המזון. מסיבה זו הדגש על איסוף פסולת זו לצורכי מחזור חשוב במיוחד, וחשוב לכולנו כי הוא יעלה גם כן לתודעה הציבורית.
מיחזור פסולת אלקטרונית בישראל
שלא כמו במחזור בקבוקי הפלסטיק, כל עולם מיחזור הפסולת האלקטרונית עדיין לא תפס תאוצה בישראל. ובכל זאת, מי שחשוב לו ומעוניין לתרום את חלקו לעתיד העולם יכול למצוא מספר מוקדים לאיסוף פסולת זו בכל עיר בארץ.
למרות שכל נושא זה עדיין בחיתוליו, ניתן למצוא חברות המציעות איסוף פסולת אלקטרונית גדולה במידה ורכשתם דרכם מכשיר חשמלי כלשהו, לדוגמא מקרר, תנור או מכונת כביסה. פינוי זה נעשה ללא עלות, כחלק מהשירות מבוסס המודעות לאיכות הסביבה.
מעבר לאיסוף זה, תוכלו למצוא לעיתים קרובות מיכלים לאיסוף ומיחזור פסולת אלקטרונית בתחנות דלק, ברשתות השיווק הגדולות, ובנקודות איסוף ייעודיות שנוצרו לטובת איסוף זה בלבד.
מה ממחזרים?
החוק לטיפול בפסולת אלקטרונית במחזור נכנס לתוקף רק בשנת 2014, והוא מחייב את יבואני המוצרים האלקטרוניים לדווח על כמות ואופי המוצרים שהם מכרו בכל תקופה ותקופה מעת כניסתו של החוק לתוקף, והן אלו התורמות למימון יעדי המחזור למוצרים אלו, כולל איסוף וטיפול על-ידי הגופים האחראים על-כך, בעיקר הרשויות המקומיות.
פסולת אלקטרונית מיועדת מחזור כוללת כל מוצר חשמלי, ובעצם כל רכיב ורכיב ממוצר זה. חלק מרשימת המוצרים הנפוצים ביותר המגיעים למחזור הינם מחשבים אישיים ישנים, טלפונים סלולאריים, מקלדות, טוסטרים, מגהצים ישנים, וכמובן, סוללות.
מעבר למוצרים אלו ניתן ואף כדאי למחזר מוצרי חשמל גדולים כמו את מכונת הכביסה הישנה, את מדיח הכלים, את הטלוויזיה הישנה שלכם, ואת תנור האפייה.