מה זה מזגן VRF?

VRF, ראשי תיבות של Variable Refrigerant Flow, הוא למעשה מערכת מיזוג אוויר, המספקת שליטה מדויקת על קירור וחימום באזורים שונים, בתוך מבנה. זוהי טכנולוגיית HVAC (חימום, אוורור ומיזוג אוויר) מתוחכמת וחסכונית באנרגיה, הנמצאת בשימוש נרחב בבניינים מסחריים, מוסדיים ובנייני מגורים בהם ישנה תנועה רציפה ורבה של אנשים.

VRF במבנים קטנים (בתים פרטיים)?

העלינו כאן פרמטרים המתייחסים למערכת VRF המותקנת בחללים גדולים בהם שוהה ציבור רב באופן קבוע, אך בהחלט ניתן לראות התקנת מערכות VRF גם בבתים פרטיים ומבנים שאינם מבני ציבור הומי אדם. כמובן, כאשר מדובר על סיטואציה שכזו, יש להתקין מערכת קטנה יותר. על מנת לאתר את מערכת 

ה – VRF שתתאים לבית הפרטי שלכם בדיוק, אנו ממליצים להיוועץ עם מומחים בתחום מערכות מיזוג האוויר אשר יוכלו לא רק להמליץ לכם, אלא אף לבצע התקנת מערכת VRF אצלכם.

להלן מספר תכונות ורכיבים עיקריים של מערכת VRF:

  • זרימת קירור משתנה: מערכות VRF משתמשות בנוזל קירור הן לחימום והן לקירור. זרימת נוזל הקירור יכולה להיות מגוונת על מנת להתאים לדרישות החימום או הקירור של אזורים שונים בתוך הבניין בהתאם לתנועת הציבור באותו המקום. גמישות זו מאפשרת בקרת טמפרטורה מדויקת ונוחות אישית בכל אזור.
  • יחידה חיצונית: מערכת VRF מורכבת מיחידה חיצונית המאחסנת את המדחס ואת סלילי חילופי החום. המדחס מתאים את מהירותו בכדי לענות על הביקוש של היחידות הפנימיות המחוברות, ובכך מייעל את צריכת האנרגיה וכמובן חוסך בחשמל.
  • יחידות פנימיות: יחידות פנימיות מרובות, כגון יחידות סליל מאוורר, או יחידות תעלות, מחוברות ליחידה החיצונית. כל יחידה פנימית ניתנת לשליטה אינדיווידואלית ומותאמת להגדרות טמפ' שונות. יכולת תכנון זו מאפשרת בקרת אקלים מותאמת אישית וממזערת בזבוז אנרגיה ע"י מיזוג חללים בהם שוהים אנשים בלבד.
  • מערכת חלוקת קירור: רשת של צנרת קירור מחברת את היחידה החיצונית ליחידות הפנימיות. זרימת הקירור מווסתת ע"י שסתומי התפשטות אלקטרוניים, המאפשרים בקרה מדויקת ופעולה יעילה.
  • החזרת חום: מערכות VRF יכולות לחמם ולקרר בו זמנית אזורים שונים בתוך בניין, הודות ליכולת החזרת החום שלהן. באיזורים הדורשים קירור, חום המופק מהאוויר יכול להיות מנותב לאזורים אחרים הדורשים חימום. תהליך זה משפר את היעילות האנרגטית ומפחית את צריכת האנרגיה הכוללת.
  • יעילות אנרגטית: מערכות VRF ידועות ביעילות האנרגטית הגבוהה שלהן. ע"י התאמת זרימת נוזל הקירור ושימוש בטכנולוגיית אינוורטר מתקדמת, מערכות VRF יכולות להסתגל לתנאי העומס המשתנים ולפעול בעומסים חלקיים ביעילות רבה יותר מאשר מערכות מיזוג אוויר מסורתיות מוכרות אחרות. התוצאה היא חיסכון באנרגיה ועלויות תפעול מופחתות.
  • בקרה וניטור: מערכות VRF מגיעות לעיתים קרובות עם מערכות בקרה מתקדמות המאפשרות ניטור ובקרה מרכזיים של המערכת כולה. מנהלי בניינים יכולים להתאים בקלות הגדרות, לנטר את צריכת האנרגיה ולתזמן פעולות בהתבסס על דפוסי תפוסה, תוך אופטימיזציה נוספת של יעילות האנרגיה.

VRF יתרונות מול חסרונות

וכמו בכל מערכת, גם למזגן VRF יתרונות בולטים אך גם חסרונות אותם חשוב להכיר, להלן לפניכם:

יתרונות מערכות VRF:

  • יעילות אנרגטית: מערכות VRF ידועות ביעילות האנרגטית שלהן. על ידי התאמת זרימת נוזל הקירור כך שיתאים לדרישות החימום, או הקירור הספציפיות של כל אזור, הן יכולות לפעול בעומסים חלקיים ביעילות רבה יותר מאשר מערכות מיזוג אוויר מוכרות יותר. התוצאה היא חיסכון באנרגיה ועלויות תפעול מופחתות.
  • יכולת בקרה: מערכות VRF מציעות בקרת טמפ' אישית עבור אזורים שונים בתוך המבנה. יכולת זו מאפשרת הגדרות נוחות מותאמות אישית ומבטלת את הצורך לחמם, או לקרר חללים לא מאוכלסים. יכולת הבקרה מאפשרת בנוסף גמישות בניהול שינויי טמפ' בהתבסס על דפוסי התפוסה והעדפות המשתמש (הלקוח).
  • חימום וקירור בו זמנית: למערכות VRF יכולת לספק בו זמנית חימום וקירור לאזורים שונים באותו בניין, באמצעות הפניית חום עודף מאזורים הדורשים קירור לאזורים הדורשים חימום. החזרת החום ממקסמת את יעילות האנרגיה ומפחיתה את צריכת האנרגיה הכוללת.
  • גמישות תכנונית: מערכות VRF גמישות מאוד מבחינת אפשרויות ההתקנה והעיצוב. הן דורשות צנרת קירור קטנה יותר בהשוואה למערכות תעלות קונבנציונליות, מה שהופך אותן מתאימות לחיזוק מבנים קיימים, או למתקנים בחללים עם שטח פנוי מוגבל. היחידות הפנימיות יכולות להיות תעלות, גלויות או מוסתרות, מה שמספק ורסטיליות עיצובית.
  • שליטה ונוחות מדויקות: מערכות VRF מאפשרות בקרת טמפ' מדויקת בכל אזור, ומספקות לשוהים באותו החלל נוחות אישית ומרבית. מערכות VRF יכולות להגיב במהירות לדרישות הטמפ' המשתנות, תוך שמירה על הסביבה בתוך החלל עקבית ונוחה.
  • עלויות התקנה מופחתות: מערכות VRF יכולות להפחית את עלויות ההתקנה בהשוואה למערכות מיזוג קונבנציונליות. צנרת הקירור קטנה יותר והיעדר תעלות נרחבות מפשטים את ההתקנה, במיוחד בפרויקטים מורכבים, מה שמצמצם משמעותית את זמן ההתקנה ומביא לעלויות עבודה קטנות יותר.

חסרונות/שיקולים של מערכות VRF:

  • עלות ראשונית: התקנה ראשונית של מערכות VRF כרוכה בעלויות גבוהות יותר בהשוואה למערכות מיזוג אוויר נפוצות יותר. עלות הציוד, ההתקנה והבקרה המורכבת, כל אלו יכולים להיות הוצאה משמעותית. עם זאת, חיסכון באנרגיה לאורך חיי המערכת מקזז את העלות הראשונית בהמשך. 
  • מורכבות תחזוקה: מערכות VRF דורשות תחזוקה מקצועית וידע מיוחד. בדיקות קבועות, בדיקות נזילות קירור וניקוי יחידות פנימיות וחיצוניות חיוניים על מנת להבטיח ביצועי מערכת תקינים וארוכי שנים. יש לקחת בחשבון את עלויות התחזוקה כחלק מעלות המערכת הכוללת.
  • מגבלות אורך צנרת קירור: למערכות VRF יש מגבלות על המרחק המרבי המותר בין היחידה החיצונית ליחידות הפנימיות. יח' צנרת ארוכות יותר עלולות להשפיע על ביצועי המערכת ויעילותה. אילוץ זה עשוי להשפיע על אפשרויות הפריסה והעיצוב של בניינים גדולים יותר.
  • מורכבות המערכת: מערכות VRF מורכבות יותר ממערכות מיזוג האוויר המוכרות לכולנו והן דורשות בקרות מתקדמות, שסתומים מיוחדים ופיזור נוזל קירור. תכנון והפעלה נכונה של המערכת, כמו גם הבטחת תאימות בין רכיבי מערכת שונים, חיוניים לביצועים מיטביים.
  • רמות רעש: בהתאם ליצרן ולדגם, מערכות VRF יכולות לייצר רעש במהלך הפעולה. למרות שנעשו התקדמות להפחתת רמות הרעש, חשוב לקחת בחשבון את דרישות הרעש ולבחור יחידות פנימיות מתאימות לאזורים רגישים לרעש.
  • זמינות מוגבלת של טכנאי שירות: מערכות VRF דורשות טכנאים מיומנים שהוכשרו בהתקנה, תחזוקה ותיקון של VRF. באזורים מסוימים, מציאת טכנאי שירות מוסמכים עם מומחיות במערכות VRF עשויה להיות מאתגרת יותר בהשוואה למערכות מיזוג אוויר מסורתיות.

ככלל, כאשר שוקלים לרכוש מזגן VRF, חשוב להעריך את הצרכים הספציפיים של הבניין / החלל, תקציב נתון לפרויקט, חיסכון באנרגיה לטווח ארוך וכמובן, את זמינותם של טכנאים מוסמכים להתקנה ותחזוקה.

בהצלחה ?

About admin

Check Also

אולפלקס – כשהטכנולוגיה עובדת עבור השיער שלך

התחדשות והתקדמות, שיפור מתמיד והתאמה לרוח הזמן, תעשיית הטיפוח והאסתטיקה לא נחה על שמריה, ודואגת …

כתיבת תגובה